Home / Οδηγός προστασίας της ακοής

Οδηγός προστασίας της ακοής

Οδηγός προστασίας της ακοής για επαγγελματίες της μουσικής και της ψυχαγωγίας

Εάν τα αυτιά μας είναι το εργαλείο της δουλειάς μας, τότε η καλή ακοή είναι βασική προϋπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

 

Στις αρχές του 2017 στην προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε ενημερωτικό υλικό για την 1η Ημερίδα σπουδών ήχου, ανάμεσα στις αναζητήσεις έπεσε στα χέρια μας αυτός ο οδηγός ο οποίος θεωρήσαμε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες της μουσικής και της ψυχαγωγίας, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες για τους τρόπους διαχείρισης της υγείας της ακοής για επαγγελματίες της μουσικής και της ψυχαγωγίας, ούτε εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα προστασίας της.

Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται καθώς λείπει η ενημέρωση γύρω από την προστασία της ακοής. Μη ξεχνάμε ότι τα αυτιά μας είναι τα βασικά επαγγελματικά μας εργαλεία και οφείλουμε να τα προστατεύουμε από κάθε λογής έκθεση σε θορυβώδη περιβάλλοντα και από κακή χρήση ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά ενισχυμένου ήχου.

Οι πλημμελώς διαμορφωμένοι χώροι από άποψη ηχοαπορρόφησης, που είναι και το ζητούμενο για να φιλοξενούν ζωντανές παραστάσεις, είναι το μεγάλο αγκάθι, καθώς ο νόμος και η σχετική Οδηγία2003/10/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Φεβρουαρίου 2003, περί των ελάχιστων προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας για την έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόμενους από φυσικούς παράγοντες (θόρυβος), εφαρμόστηκε κατά περίσταση και τιμωρητικά.

Θεωρήσαμε λοιπόν υποχρέωσή μας να προβούμε σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των επαγγελματικών ομάδων που εμπλέκονται με τη μουσική και τη ψυχαγωγία και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα υγείας της ακοής που διεξάγεται από το 2018, σε συνεργασία με την Α’ Ω.Ρ.Λ πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, να φροντίσουμε ώστε οι επαγγελματικές ομάδες να είναι ενημερωμένες για τους κινδύνους εξαιτίας της έκθεσης σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Ο οδηγός αυτός μεταφράστηκε από εργαζόμενους και απευθύνεται σε εργαζόμενους.

Eυχαριστούμε την ΓΣΕΕ για τη συμβoλή της στην έκδοση-εκτύπωση του οδηγού.

ThessPro Κοιν.Σ.Επ. Θεσσαλονίκη 10/2020

Προστασία της ακοής για επαγγελματίες της μουσικής και της ψυχαγωγίας

 

Ο οδηγός προστασίας της ακοής απευθύνεται σε εργοδότες και οι εργαζόμενους, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με τη μουσική – είτε παίζεται ζωντανά είτε αναπαράγεται -και συνεπώς σχετίζεται με μεγάλη ποικιλία χώρων εργασίας, όπως θέατρα, club, στούντιο, μουσικές σχολές ή συναυλιακούς χώρους.

Οι τυπικές μορφές βλάβης της ακοής που σχετίζονται με το θόρυβο συμβαίνουν σταδιακά εξαιτίας της υπερβολικά συχνής, πολύ δυνατής ηχητικής έκθεσης.

 

Δεδομένου ότι η ακοή μας δεν έχει κανένα αποτελεσματικό σύστημα προειδοποίησης, μια τέτοια ανίατη βλάβη της ακοής παραμένει συνήθως απαρατήρητη στην αρχή.

 

Τα βασικά θέματα είναι συνεπώς ο συνειδητός χειρισμός της έκθεσης στον ήχο και η έγκαιρη ανίχνευση πιθανής βλάβης της ακοής.

 

Επαγγελματικές ομάδες του τομέα της μουσικής και της ψυχαγωγίας

 

 

  • Τεχνικοί: Ηχολήπτες, φωτιστές , τεχνικοί σκηνής, απασχολούμενοι σε εταιρίες οπτικοακουστικών συστημάτων,
  • Μουσικοί: Επαγγελματίες μουσικοί ορχήστρας ή στούντιο, καθηγητές μουσικής, φοιτητές & μαθητές μουσικών σχολείων – ωδείων.
  • Τραγουδιστές: Επαγγελματίες, ερασιτέχνες, φοιτητές μαθητές,
  • Ιδιοκτήτες συναυλιακών χώρων
  • Παραγωγοί συναυλιών
  • Ηθοποιοί – Σκηνοθέτες
  • Σκηνογράφοι – Χορευτές
  • Ραδιοφωνικοί παραγωγοί
  • DJ’s,
  • Bartenders, Σερβιτόροι

Η βαρηκοΐα είναι ύπουλη πάθηση. Επέρχεται σταδιακά και όταν την αντιλαμβανόμαστε είναι συνήθως αργά.

 

Οι οδηγίες αναλύονται σε επιμορφωτικό σεμινάριο για εργαζόμενους και εργοδότες και αφορά τους κινδύνους στην υγεία της ακοής, το σωστό χειρισμό της έκθεσης σε θορυβώδη περιβάλλοντα και τα μέσα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση επαγγελματικής ομάδας.

Περισσότερα για το επιμορφωτικό μας πρόγραμμα εδώ

 

 

 

Εάν επιθυμείτε να υποστηρίξετε την έντυπη επανέκδοση του οδηγού, μπορείτε να ενισχύστε τη ThessPro  με μια εισφορά της επιλογής σας. Με την συνεισφορά σας μας βοηθάτε να φτάσει ο οδηγός σε κάθε μουσικό σχολείο, φοιτητή, ωδείο και καταρτιζόμενο ΙΕΚ,  υποστηρίζοντας ενεργά τη δράση μας στην ενημέρωση.

   ή κατεβάστε τον

Οδηγό προστασίας της ακοής για επαγγελματίες της μουσικής και της ψυχαγωγίας

ΔΩΡΕΑΝ  .PDF

Οδηγός προστασίας της ακοής

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις και κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ τον οδηγό σε αρχείο .PDF

Loading...

 

 

Βαθμολογήστε τον οδηγό

Οδηγός προστασίας της ακοής για επαγγελματίες της μουσικής και της ψυχαγωγίας

User Rating: 4.73 ( 12 votes)
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε ή και αρνείστε τη χρήση των cookies.
Δέχομαι
Απόρριψη