Home / Projects / Αισιόδοξα μηνύματα από την αναβαθμισμένη 2η Ημερίδα Σπουδών Ήχου

Αισιόδοξα μηνύματα από την αναβαθμισμένη 2η Ημερίδα Σπουδών Ήχου

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε η ημερίδα σπουδών ήχου της ThessPro, τη Δευτέρα 29-10-2018, στην ίδια αίθουσα όπως πέρσι (αίθουσα Αλέξανδρος).

Στις 2:00 ξεκίνησαν οι εγγραφές και στις 3.00 η ημερίδα ξεκίνησε με την πρώτη καλεσμένη.

Κατερίνα Βάμβα ( Sound Designer )

 

Η Κατερίνα Βάμβα μας έδειξε τον τρόπο πώς μπορούμε να γίνουμε σωστοί επαγγελματίες σε μία ειδικότητα της οποίας εκείνη χάραξε το δρόμο στην Ελλάδα, δίνοντας αγώνα αρκετά χρόνια  για την επαγγελματική  καταξίωση του sound designer στη χώρα μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δίχως τη συνεργασία τίποτα δε προχωράει. Το Association of Sound Designers  της Αγγλίας την έκανε μέλος της  και τόνισε ότι  ο Οργανισμός φροντίζει για την επιμόρφωση των μελών του.

 

Το σεμινάριο ξεκίνησε με εξήγηση του θεατρικού ηχητικού σχεδιασμού και ποιες ανάγκες δημιούργησαν αυτή την ειδικότητα:

“Πώς μπορείς να αποτυπώσεις τον ήχο μιας χειμωνιάτικης νύχτας ή το θρόισμα των φύλλων σε μία παράσταση;”

Ένα σύνολο από λεπτομέρειες, η φυσικότητα του ακούσματος ενός ήχου από τη σκηνή, κρυμμένα ηχεία, κρυμμένα μικρόφωνα, βιβλιοθήκες ήχων  και προ πάντων όλα εκείνα τα χρήσιμα εργαλεία που χρειάζεται να έχει ο ηχητικός σχεδιαστής στη διάθεσή του, προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι τρεις ώρες πέρασαν απλά και αβίαστα με διαδραστικές ερωτήσεις και απαντήσεις, όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες η Κ. Βάμβα τους προέτρεψε να επικοινωνήσουν μαζί της  και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για ένα hands on σεμινάριο  μέσα στο χρόνο.

Έπειτα από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα τη σκυτάλη της ημερίδας παρέλαβε ο

Νίκος Πατηνιώτης ( Μουσικός- Ηχολήπτης – Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας)

αρουσιάζοντας το βιβλίο του ” Ιστορία της μουσικής παραγωγής “, την πρώτη του ουσιαστικά συγγραφική απόπειρα, προϊόν μακρόχρονης έρευνας.

Στο βιβλίο αποτυπώνεται η εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας από την εποχή του Graham Bell  όπου η ανάγκη του να βρει τρόπο να ακούει καλύτερα η σύζυγός του η οποία ήταν κωφή τον οδήγησε μέχρι την ανακάλυψη του γραμμόφωνου. Χρησιμοποίησε δίσκους από κερί και χαρακτηριστικά στελέχη με ελεγχόμενη ταχύτητα, κατορθώνοντας να γράψει στους δίσκους αυτούς κάποιους ήχους και να τους αναπαράγει, η έλευση του ηλεκτρισμού στις ηχογραφήσεις και το ραδιόφωνο, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας. Η σταδιακή καθιέρωση της στερεοφωνίας, συνδυαστικά με την εμφάνιση της μαγνητικής εγγραφής και του δίσκου βινυλίου, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, προσέφεραν στο κοινό πρωτότυπα ηχογραφήματα εξαιρετικής ποιότητας. Δισκογραφικές εταιρείες όπως η Sun, η Stax και η Motown αποτελούν ορισμένες από τις σπουδαιότερες φίρμες, κυρίως γιατί δημιούργησαν από πολύ νωρίς αυτό που σήμερα ονομάζουμε «ηχητική σχολή», με εκατοντάδες μεταγενέστερες εταιρείες δίσκων, αλλά και δημιουργούς και καλλιτέχνες να αντλούν από την «ατμόσφαιρα» των ηχογραφημάτων τους. Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που ανέλυσε ο Νίκος και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια  της παρουσίασης και ενώ περιφερόταν και ένα δείγμα του πρώτου ακουστικού κυλίνδρου  για να το επεξεργαστούν οι ακροατές για να κυλίσει ένα δίωρο περίπου με την ομολογουμένως καθηλωτική παρουσίαση.

Ο τρίτος καλεσμένος μας, ο

Αργύρης Κρομμύδας  ( MD, PhDc, Ωτορινολαρυγγολόγος –Υποψήφιος Διδάκτορας  και Επιστημονικός Συνεργάτης στην Ω. Ρ. Λ κλινική του Α. Π. Θ )

έδωσε την οπτική του μουσικού και τα προβλήματα που ξεκινάνε από τους ίδιους τους μουσικούς, τονίζοντας ότι

group σημαίνει: ο κάθε μουσικός σέβεται τους υπόλοιπους μουσικούς και προσπαθεί να τους ακούει φυσικά κατά τη διάρκεια μιας πρόβας.

Οι εντάσεις των φωνών των οργάνων δεν πρέπει να ξεπερνάει καμία την άλλη δείχνοντας έτσι το σεβασμό ο ένας στον άλλον. Οι πολύωρες πρόβες σε υψηλές στάθμες εγκυμονούν κινδύνους για την ακοή από μικρές βλάβες έως την επαγγελματική κώφωση.

3 db πιο δυνατά ή μήπως  3 db πιο χαμηλά όλα;

Ανάμεσα στους ακροατές βρισκόταν και ο Διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής κύριος Γιώργος Κυριαφίνης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης  παρατηρώντας το ενδιαφέρον των ακροατών και το διάλογο πρότεινε τη δημιουργία επαγγελματικής ομάδας τεχνικών για μακρόχρονη έρευνα υπό την αιγίδα της Πανεπιστημιακής κλινικής το οποίο από όποια πλευρά και αν το εξετάσουμε μόνο ωφέλιμο για τον κλάδο μας είναι.

Την παρουσίαση έκλεισε ο Μάνος Καπετανής παρουσιάζοντας τύπους και μοντέλα προστασίας ακοής.

Να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.

Η 2η Ημερίδα έκλεισε για να ξεκινήσει η προετοιμασία της 3η πια Ημερίδας τον επόμενο χειμώνα.

ThessPro

About Μιχάλης Σπανός

Check Also

4η Ημερίδα σπουδών ήχου

4η -Διαδικτυακή Ημερίδα Σπουδών Ήχου 2021

4η Ημερίδα Σπουδών Ήχου 2021 Covid-19 free   Η 4η Ημερίδα Σπουδών Ήχου, λόγω της επικρατούσας …

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε ή και αρνείστε τη χρήση των cookies.
Δέχομαι
Απόρριψη